Czy w 2020 będziesz mógł zaparzyć włoską kawę?

Czy w 2020 będziesz mógł zaparzyć włoską kawę? czyli wysokiej jakości kawa większych producentów (Lavazza, Illy). Jeśli szukamy napoju charakteryzującego się najlepszą jakością, jedyną słuszną odpowiedzią jest kawa włoska. W czasach, gdzie króluje frappuccino i twory tem

Dodane: 27-02-2020 15:53
Czy w 2020 będziesz mógł zaparzyć włoską kawę?

Jak zamówić kawę we Włoszech?

wysokiej jakości kawa

Włosi wymyślili wszystko, co ma związek z najlepszą kawą. Od nazewnictwa (latte, cappuccino, macchiato), przez niesamowite ekspresy do kawy, aż do największych producentów (Lavazza, Illy). Jeśli szukamy napoju charakteryzującego się najlepszą jakością, jedyną słuszną odpowiedzią jest kawa włoska.

W czasach, gdzie króluje frappuccino i twory temu podobne, Włosi niezmiennie pozostają przy tradycyjnych kawiarniach. Niezależne kawiarnie obsługiwane przez profesjonalnych baristów, stanowią we Włoszech raczej regułę niż wyjątek. Niektóre miejsca są otwarte od XVIII wieku, co jest prawdziwym ewenementem. Nasza pierwsza kawa włoska powinna stanowić dla nas prawdziwą ceremonię. Przede wszystkim, nie prośmy o waniliowe latte na chudym mleku z bitą śmietaną - nie ten kraj. Większość napojów można zamówić jednym słowem. Np. chcąc napić się espresso wystarczy, że powiemy caffè. Americano to shot espresso z wodą, a macchiato - z mlekiem. Jednak królem jest cappuccino, które włosi spożywają do śniadania. Pamiętajmy, żeby nie zamawiać go w porze obiadowej i później, bo z pewnością spotkamy się ze zdziwieniem albo uśmiechem na twarzy baristy. Włosi po prostu tego nie robią.

Picie kawy we Włoszech, to jedno z najbardziej autentycznych, kulturowych i kulinarnych przeżyć. Warto wspomnieć, że także jedno z najtańszych, bo espresso kosztuje tam grosze. Sprawmy sobie przyjemność, odwiedzając tradycyjną kawiarnię i poczujmy się jak prawdziwi mieszkańcy tego kraju. A jeśli mamy ochotę na dodatek bitej śmietany, zdecydujmy się na deser.


Jak czyścić ekspresy do kawy

Automatyczne ekspresy ciśnieniowe do kawy to z pewnością jeden z najbardziej cenionych wynalazków współczesnej technologii. Są używane zarówno w szeroko pojętej gastronomii, jak i w biurach oraz w domach do użytku prywatnego. Grono użytkowników ekspresów do kawy jest więc spore, dlatego warto wiedzieć jak należy czyścić taki ekspres. Jak każde urządzenie w kuchni, także ekspres do kawy wymaga czasem czyszczenia, w zależności od intensywności użytkowania. Jak więc należy się zabrać za czyszczenie takiego urządzenia, w taki sposób, żeby go nie uszkodzić? Pomogą nam w tym specjalne środki przeznaczone do czyszczenia ekspresów. Są one dostępne w postaci tabletek do czyszczenia urządzeń kawowych lub w postaci specjalnych płynów. Środki do czyszczenia ekspresów często są dostępne w sklepach internetowych sprzedających kawę i ekspresy do kawy. Dzięki odpowiedniemu dbaniu o urządzenie i jego czyszczeniu przeznaczonymi do tego środkami, posiadany ekspres do kawy z pewnością będzie prawidłowo działał przez wiele lat.


Kawa ziarnista

wysokiej jakości kawa

Kawa ziarnista jest niewątpliwie bardziej ceniona przez konsumentów, głównie dlatego, że cały aromat i smak jest zamknięty w ziarnach, więc napój przyrządzony ze świeżo zmielonej kawy jest bogatszy w smaku. Do niedawna ziarnista kawa była trudniej dostępna w sklepach spożywczych, ale obecnie już nie tak trudno ją znaleźć w większych sklepach sieciowych. Sam wybór kawy ziarnistej w ostatnich latach się powiększył w sklepach stacjonarnych. Jednak najlepszej jakości kawę ziarnistą znajdziemy w sklepach internetowych, które często są prowadzone przez dystrybutorów kawy. Istnieje wiele odmian kaw ziarnistych, które będą się różnić od siebie nieco walorami smakowymi. Niektóre będą bardziej wyraziste i intensywne w smaku, podczas gdy inne będą miały delikatniejszy i bardziej aksamitny posmak. Istotnym aspektem, o którym należy pamiętać, jest konieczność odpowiedniego zmielenia ziaren przed przygotowaniem kawy. Niektóre ekspresy posiadają funkcje mielenia kawy, ale można używać także osobnego młynka, który zmieli ziarna na odpowiednią grubość.


Ci dla których espresso jest nieco

Parzona kawa o poranku to prawdziwy rarytas. Deser dla podniebienia. Chwila zapomnienia, relaksu. Czas tylko dla nas...

Obecnie na sklepowych półkach można znaleźć kawy rozpuszczalne oraz kawy ziarniste. Oczywiście prawdziwy aromat, oryginalność smaku znajdziemy wyłącznie w kawach ziarnistych, a ekspresy do kawy ułatwiają nam codzienne przygotowanie tej recepruty. Dodam, że kawa włoska, cieszy się ogromnym zainteresowaniem na całym świecie. Cappucino, włosi pijają od rana. W ciągu dnia, najlepsza dla nich jest kawa latte lub mocniejsze espresso. Kawa włoska ma głębie smaku. Jej oryginalność doceniają wszyscy fani kawy. Ci, dla których espresso jest nieco za mocne, mogą spróbować kawy "americano" ponieważ jest podawana w formie bardziej rozcieńczonej.
Ekspresy do kawy są tańsze i droższe, ale przy wyborze idealnego urządzenia warto zwrócić uwagę na design, możliwość parzenia kawy z ciepłym mlekiem, oraz jakie rodzaje kawy możemy przygotowywać. Kawa włoska ma bardzo dużo alternatyw w przepisach. Przyrządzenie idealnego napoju, dla niektórych nie jest oczywiste, w związku z czym ekspresy do kawy będą dobrymi inwestycjami. Warto pamiętać aby kupować sprawdzoną, ziarnistą kawę. Nie da się jej porównać do kawy rozpuszczalnej. Jeśli preferujemy subtelniejszy smak, wybieramy ziarenka jaśniejsze. Ważne aby ziarna miały głębię koloru. Przy zakupie kawy powinniśmy zwrócić uwagę na szczelność opakowania. Na koniec należy pamiętać, że kawa pita jako czyste espresso powinna mieć lepszą jakość niż kawa parzona w cappuccino.


Czym jest kawa rozpuszczalna

Jednym z rodzajów kawy jest kawa rozpuszczalna, która ma formę osuszonego ekstraktu przeznaczonego do bezpośredniego rozpuszczania w wodzie. Do zaparzenia kawy rozpuszczalnej potrzeba więc tylko zalać ją odpowiednio ciepłą wodą i poczekać, aż się rozpuści. W sklepach stacjonarnych kawa rozpuszczalna, tuż obok kawy mielonej, jest szeroko dostępna. W sklepach internetowych także można znaleźć wysokiej jakości kawę rozpuszczalną o cenionych walorach smakowych. Dobrej jakości kawa rozpuszczalna dobrze sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach, gdzie możliwości przygotowania napoju z ziaren są ograniczone. Ponadto w branży gastronomicznej kawa rozpuszczalna jest używana jako dodatek, na przykład do ciast i deserów, nadając im smak kawy, Może być też używana do przygotowania wybranych napojów kawowych, zwłaszcza latem, gdy kawę rozpuszczalną można z łatwością zmieszać z zimnym mlekiem. Istnieje też grono ludzi, którzy wolą pić kawę rozpuszczalną zamiast parzonej. Kawa rozpuszczalna, dzięki swoim właściwościom, ma wiele zastosowań.